top of page

Увага! Ця сторінка може некоректно відображатися при перегляді в Opera. Радимо скористатися іншим браузером. Просимо вибачення за незручності.

 Останні публікації

Парк Воїнів-Інтернаціоналістів

В 70-ті роки ХХ століття Кременчук активно озеленяли. Створюючи нові парки і сквери, звичайно, не могли обійти великий новий мікрорайон - селище Молодіжне, який зазанавав шкідливого впливу від підприємств північного промислового вузла та потребував зелених насаджень і, перш за все, парку відпочинку.

Восени 1975 року на території між вул. 50-річчя Жовтня і річкою Сухий Кагамлик була закладена перша черга парку площею 4 га. Протягом наступного року проводилася велика робота по будівництву пляжу і атракціонів у парку культури та відпочинку. Композиційним центром парку стала кругла клумба, до якої вела центральна алея. Від клумби променями розходились інші алеї. Навколо парку влаштували огорожу - парапет. В 1977 році була виготовлена стела "Парк отдіха им. 60-летия Октября" при центральному вході.

В подальшому продовжувались роботи по впорядкуванню нової зони відпочинку на березі Кагамлика. Для мешканців Молодіжного парк став улюбленим місцем відпочинку, особливо в свята. Так, наприклад, на Масляну там влаштовували масові гуляння, конкурси, розваги.

28 жовтня 1098 року за ініціативи міського клубу воїнів-інтернаціоналістів було урочисто відкрито пам'ятний знак - гранітну брилу з дошкою - про закладення алеї Пам'яті на честь загиблих воїнів в Афганістані. На спомин про 17 загиблих хлопців-кременчужан, які не повернулися з "афганської" війни, висадили іменні дерева - молоді берізки, більшість з яких прижились, і сьогодні їх високі крони шумлять, нагадуючи про наших мужніх земляків.

В лихі дев'яності парк приходить в занепад: демонтують атракціони, не приділяють уваги зеленим насадженням, їх територію зменшують за рахунок передачі площ під приватні кафе.

В 2002 році парк ім. 60-річчя Жовтня перейменовують в парк Воїнів-Інтернаціоналістів і поступовоперетворюють його в меморіальний парк. 15 лютого урочисто відкривають нову стелу "Пам'ятний знак воїнам-інтернаціоналістам, які виконували свій обов'язок в Афганістані 1979 - 1989 р." 26 вересня 2003 року на центральному композиційному місці парку - колишній круглій клумбі - було закінчено спорудження скульптурної групи "На Афганській стежині" (автор Волкова В.Г.). Постамент облицьовано червоним гранітом Капустянського родовища. Згодом вздовж центральної алеї звели кенотафи і парк перетворили на суцільний меморіал.

Це єдиний зелений куточок на Молодіжному, де мешканцям можна перепочити в спекотну пору року, матусям погуляти з малюками на дитячому майданчику. Але, на жаль, зелених насаджень в парку все ж таки бракує як в кількісному, так і видовому складі. За обстеженнями денрологічного складу на 2010 рік видовий склад наступний: абрикос звичайний, айлатт найвищий, береза повисла, біота, бузина чорна, верба біла плакуча, гіркокаштан, горобина звичайна, груша дика, дуб північний, катальпа бігнонієвидна, клен цукристий, липа серцелиста, липа широколиста, робінія, тополя Болле, тополя пірамідальна, шовковиця, яловець козацький, яловець звичайний, ялина звичайна, ясен звичайний.

В поточних планах місцевої влади - включення парку в територію проектованого Регіонального ландшафтного парку "Кагамлицький".


(Музиченко Н.В. , зав. відділом природи Кременчуцького краєзнавчого музею)

Архів публікацій
Ключові слова
Тегов пока нет.
Опубліковати в соціальних мережах
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Name of Template. Proudly made by  wix.com

bottom of page